• Vanaf €100,- gratis bezorgd
  • Vakkundige service, engineering en eigen werkplaats
  • Vandaag besteld vandaag verzonden
0
Winkelwagen (0)

Geen producten

Assortiment
Home Welke (hydraulische) koppeling

Welke (hydraulische) koppeling

Welke (hydraulische) koppeling

Welke (hydraulische) koppeling 

In de techniek komen veel soorten verbindingen voor. Je hebt niet uitneembare verbindingen, bijvoorbeeld door een las of een gesoldeerde verbinding, maar je hebt ook verbindingen die wel uitneembaar zijn. Een van de bekendste vormen is een verbinding door middel van bouten en moeren. De moer past op de bout als je dezelfde diameters en hetzelfde type schroefdraad gebruikt. Dit klinkt allemaal erg logisch, maar hoe weet je nou welk type draad je hebt? Aan het einde van deze blog weet je hoe je zelf het draad kan meten en daarmee de draadsoort kan bepalen. Als je een bout, schroef of koppeling goed bekijkt zie onder de kop een spiraalvormig draad lopen. Dit draad kan op verschillende plaatsen van de bout of schroef eindigen, afhankelijk van het type bout, schroef of koppeling. Het draad kan aan de buitenkant van de schroef lopen; buitendraads (male/BU/OD) en aan de binnenkant van de schroef; binnendraads (female/BI/ID). 
Indien u meer inhoudelijke informatie wilt kunt u ook onze blog over de typen koppelingen lezen!

        
BSP binnendraad                    Metrisch buitendraad
 

De eerste stap je die maakt in het onderscheiden van het type draad is door te kijken hoe het draad over de schroef, bout of koppeling loopt. Het draad kan namelijk recht of conisch lopen; bij recht draad loopt het draad over de gehele lengte met dezelfde diameter. Bij een conisch draad loopt het draad taps toe. Andere benamingen voor recht draad zijn parallel draad of cilindrisch draad.

Leestip: Correct meten met een schuifmaat

Een aantal punten waarop je soorten schroefdraad kan onderscheiden zijn:

  1. Draadtop
  2. Draadkern
  3. Flank
  4. Spoed
  5. Tophoek
  6. Draadhoek
  7. Buitendraad
  8. Binnendraad

En natuurlijk de diameter.

 

Hieronder gaan we stap voor stap de schroefdraad bepalen.

Stap 1: Is de schroefdraad recht of conisch?
Hierboven heb ik al uitgelegd wat het verschil is tussen de twee soorten. Bij een recht schroefdraad is de diameter over de gehele lengte gelijk en bij een conisch draad loopt de diameter taps toe.

Gebruik een schuifmaat om de eerste, de vierde en de laatste volle draadgang op te meten. De draadgang is een omwenteling van het draad. Zie de afbeelding hieronder.


 

Stap 2: Wat is de draaddiameter.
Om dit goed op te kunnen meten heb je een schuifmaat nodig. De nominale diameter, dit is de diameter die de draad aanduiding bepaald, wordt bepaald door de buitenkant van de schroefdraad. Er kan dus, bij een buitendraad, op de draad gemeten worden met een schuifmaat.

Indien je een conisch draad hebt meet de je draad toppen van de vierde of vijfde volle draadgang.

Als je een recht/cilindrisch draad hebt kun je op een willekeurige draadgang meten.

Kleine notitie: De diameter kan iets afwijken van de standaard maatvoering. Dit komt door de lichte toleranties die fabrikanten hanteren.


Stap 3: Het aantal gangen per inch of per spoed meten.
Hiervoor kun je het beste een draadmeter gebruiken. De spoed is de verplaatsing per omwenteling in mm (bij metrisch draad). Bij Engelse schroefdraden wordt dit gemeten en weergegeven in gangen per inch (1 inch is 25,4 mm).


Klik hier om de afbeelding op een groter formaat te bekijken

Stap 4: De draadstandaard vaststellen.
De gegevens die u in de vorige stappen heeft gemeten kunt u gebruiken in de onderstaande tabellen om het uw draadtype te vinden. Ook vindt u hier een afbeelding van de type koppelingen. Zo kunt u op het oog makkelijker kijken welk type u heeft.

Hier vindt u de bijbehorende tabel.

Voorbeeld:

Hiervoor gebruik ik het volgende product:

Stap 1: Is de schroefdraad recht of conisch?
De schroefdraad heeft op verschillende punten dezelfde diameter. de schroefdraad is dus recht (cilindrisch). Het is dus een BSP, UNF of een metrische koppeling.

Stap 2: Wat is de draaddiameter.
De uitwendige diameter is 14 mm.

Stap 3: Het aantal gangen per inch of per spoed meten.
Dit is 1,5 mm

Stap 4: De draadstandaard vaststellen.
De bovenstaande gegevens komen overeen met de gegevens uit de volgende tabel: Metrisch (M-draad lichte serie pijp).

Het is dus deze koppeling:
https://www.hydrauliek24.nl/kniekoppeling-haaks-90-8l-m14x1,5

  Eline     19-10-2018 09:50     Reacties ( 4 )
Reacties (4)
 Rob -  24-07-2020

Hehe eindelijk een helder verhaal! Dit is erg fijn om te lezen. Nu begrijp ik tenminste die rare duimse maten. Dankjewel grt Rob

 Piet Verweij -  20-08-2019

Bij punt 3 staat 1 inch is 25,4 cm ??? Komma staat verkeerd , moet zijn 2,54 cm. Groetjes Piet

 Eline -  16-11-2018

Beste P. Zijlstra, Dank u wel voor de leuke reactie op onze blog! Ik heb de tekst aangepast. Groeten Eline

 P.Zijlstra (techneut & taalpurist) -  13-11-2018

Heel nuttig artikel, dat ik nu als naslagwerk ga archiveren in mijn bedrijfsarchief!. Ik zie op deze webpagina nergens een voorbehoud voor kopieren staan, dus neem het stuk met bronvermelding over op een 'Word'-document en kan dan gelijk het lidwoord voorafgaande aan het woord schroefdraad wijzigen. Het is toch echt 'de schroefdraad' i.p.v. 'het schroefdraad' ! :>)... Ik zal de bijbehorende plaatjes vervolgens even mooi inkleuren.......