HomeWaarom heb ik een hydraulische oliekoeler nodig?
Waarom heb ik een hydraulische oliekoeler nodig?
Denk je aan een hydraulisch systeem zoals een powerpack of power unit dan denk je vooral aan de bekende componenten zoals de motor, pomp, de hydraulische slangen en kleppen. Echter kunnen we de oliekoeler, ook wel warmtewisselaar genoemd, ook als een fundamenteel en uiterst belangrijk onderdeel beschouwen in geavanceerde hydraulische systemen en units.
Oliekoelers houden de temperatuur in evenwicht in een hydraulisch systeem door de energie-input die het systeem niet verbruikt af te koelen, bij voorkeur naar de ideale werktemperatuur van het systeem. Mocht deze overbodige warmte niet verdwijnen dan raakt het hele systeem oververhit. Extreme temperaturen zorgen ervoor dat de vloeistof oververhit raakt waardoor de viscositeit afneemt en de vloeistof eigenschappen uiteindelijk afnemen. Hierdoor kunnen beschadigingen ontstaan aan de afdichtingen, lagers en overmatige slijtage van pompen en andere belangrijke componenten.
Naast het voorkomen van beschadigingen en slijtage zijn er nog een aantal voordelen van het gebruik van een oliekoeler:
De juiste temperatuur binnen een hydraulisch systeem zorgt ervoor dat de mechanische componenten goed worden gesmeerd en de hydraulische componenten hun maximaal efficientie halen.
Door lage temperaturen zullen de olie en overige componenten een langere levensduur hebben. Overmatige hitte zorgt namelijk voor afbraak van de hydraulische olie.
Gebruik van hydraulische systemen op de aanbevolen temperaturen verhoogt de beschikbaarheid en efficiëntie waardoor de productiviteit sterk wordt verbeterd.
Meer inzetbaarheid van de machine en minder uitvaltijd waardoor het rendement van de machine groter wordt
Het voorkomen van reparatiekosten door onnodige defecten
Kijkende naar de enorme voordelen die een koeler biedt binnen een hydraulisch systeem kunnen we concluderen dat, ondanks het vaak onderschatten van de noodzaak, het een extreem belangrijk onderdeel is in een hydraulisch systeem. Daarom is het ook altijd een hoofdzaak voor onze ingenieurs om tijdens het ontwerpproces van onze custom units rekening te houden met het inbouwen van een hydraulische oliekoeler.
Soorten oliekoelers
Naast de oliekoelers die wij in onze power units en andere op maat ontworpen hydraulische systemen bouwen verkopen wij ook losse oliekoelers. Deze zijn onder te verdelen in meerdere soorten: lucht-olie en water-olie koelers. Lucht-olie koelers zijn vaak uitgerust met een ventilator die elektrisch of hydraulisch wordt aangedreven. Hierdoor wordt de overtollige warmte verdreven met stromende lucht. Lage kosten en eenvoudig onderhoud zijn aantrekkelijk onderdelen van lucht aangedreven koelers. Ze sluiten overigens ook problemen met waterbesmetting uit en minimaliseren corrosie.
De werking van water-olie koelers gaat op een compleet andere manier. De hydrauliekolie en het koelwater stromen via twee gescheiden leidingen in tegenoverstelde richting door een pijpbundel. Het koelwater heeft hier de functie om de warmte binnen een hydraulisch systeem te verminderen. Enkele voordelen zijn dat de water-olie koelers compacter en stiller zijn en dat de omgevingstemperatuur niet veranderd wordt. Een nadeel kan echter zijn dat deze koeler een constante aanlevering van water nodig heeft wat de totale kosten de lucht in kan jagen. Deze vorm van olie koeling wordt dan ook vaak gebruikt bij intensief zware belasting van systemen.
Advies
Bij het selecteren van de juiste oliekoeler voor uw toepassing dient er uiteraard rekening te worden gehouden met vele verschillende factoren. In het volgende blog artikel gaan wij dieper in op de vraag: wanneer heeft een hydraulisch systeem een oliekoeler nodig? Heeft u hierover vragen dan kunt u uiteraard contact opnemen met onze hydrauliek specialisten. Zij staan klaar om u te adviseren bij elk vraagstuk met betrekking tot de oliekoelers in ons assortiment.
Waar meet je best de olietemperatuur in een hydraulisch systeem? In de tank, voor de actuatoren of nog ergens anders in het systeem?
Men raad aan om een industriële hydraulische installatie op een werkingstemperatuur te houden tussen de 45°C en 60°C, maar waar is deze te meten?
Waar meet je best de olietemperatuur in een hydraulisch systeem? In de tank, voor de actuatoren of nog ergens anders in het systeem? Men raad aan om een industriële hydraulische installatie op een werkingstemperatuur te houden tussen de 45°C en 60°C, maar waar is deze te meten?