• Vanaf €100,- gratis bezorgd
  • Vakkundige service, engineering en eigen werkplaats
  • Vandaag besteld vandaag verzonden
0
Winkelwagen (0)

Geen producten

Assortiment
Home Verschil tussen enkelwerkende en dubbelwerkende cilinders

Verschil tussen enkelwerkende en dubbelwerkende cilinders

Verschil tussen enkelwerkende en dubbelwerkende cilinders Het is een van de meest voorkomende vragen op onze klantenservice: wat is het verschil tussen enkelwerkend en dubbelwerkend? Dan kan de vraag gaan over enkelwerkende en dubbelwerkende cilinders maar ook over enkelwerkende en dubbelwerkende powerpacks of complete hydraulische systemen. In dit blogartikel gaan we het zo simpel mogelijk proberen te houden en gaan we het verschil uitleggen aan de hand van voorbeelden met enkelwerkende en dubbelwerkende cilinders.

Algemeen
Beide varianten gebruiken hydraulische vloeistoffen zoals olie voor de aansturing. Het verschil zit echter in de poorten, ook wel te beschrijven als ingangen/uitgangen. Bij een enkelwerkende cilinder is er één poort en bij een dubbelwerkende cilinder zijn twee poorten aanwezig. Via deze poorten komt de (hydrauliek)olie binnen die weer nodig is om de cilinders aan te sturen. 

Enkelwerkende hydrauliek cilinder 
Bij een enkelwerkende cilinder wordt de olie dus in één richting gepompt. Hierdoor kan de kracht die gecreëerd moet worden slechts gebruikt worden voor één richting. De terugweg gebeurt onder invloed van externe krachten, bijvoorbeeld via de zwaartekracht of de kracht van een (externe) veer. Vanwege de beperkte veerkracht en slaglengte worden deze veren echter alleen bij kleine cilinders gebruikt.

Bij enkelwerkende cilinders wordt in veel gevallen voor een plunjer cilinder gekozen. Dit zijn de meest standaard enkelwerkende cilinders. Ook de werking is redelijk standaard en simpel. In de cilinder zit een plunjer (holle of massieve stang). Als je daar olie tegenaan pompt schuift deze uit. Omdat de binnenzijde van deze cilinder geen nauwkeurige bewerking nodig heeft is dit een goedkopere variant vergeleken met de andere cilinders. Plunjer cilinders worden bijvoorbeeld gebruikt bij persen waar de hef tafel omhoog gaat.

Voordelen enkelwerkende cilinders:
  • Uitermate betrouwbaar
  • Simpele werking
  • Compacte designs
  • Economisch gezien voordelig
     

Enkelwerkende cilinder

Dubbelwerkende hydrauliek cilinder
In tegenstelling tot een enkelwerkende cilinder heeft de dubbelwerkende variant dus twee poorten. De cilinder levert op die manier niet alleen (duw)kracht maar ook op de terugweg via de olie een (trekkende) kracht en niet via externe krachten zoals bij enkelwerkende cilinders. Zodoende werkt deze cilinder dus via twee poorten en richtingen.


Dubbelwerkende cilinder

Voordelen dubbelwerkende cilinders:
  • Zeer accuraat
  • Snelheid
  • Efficiëntie
  • Trek & druk functies
     
Welke variant moet ik kiezen?
Welke variant je het beste kan kiezen hangt af van veel factoren. De belangrijkste factoren zijn uiteraard het beschikbare budget en de toepassing waarvoor de cilinder gebruikt gaat worden. Enkelwerkende cilinders zijn geschikt voor toepassingen waar kracht in één richting nodig is. Dubbelwerkende cilinders zijn vaak sneller en efficiënter en krijgen daarom de voorkeur bij toepassingen die snelheid en kracht vereisen. 

Zorg daarom dat je bij het maken van de keuze voor een cilinder dus goed op een rij zet waarvoor je deze gaat gebruiken. Daarna moet je uiteraard berekenen welke specificaties (trekkracht, slag etc..) de cilinder nodig heeft. Zodra je alle gegevens hebt verzameld kan je deze invullen in onze cilinder generator. Na het invullen van de specificaties wordt dan direct de meest geschikte cilinder weergeven. 


 
  Donny     05-11-2020 08:47     Reacties ( 0 )
Reacties (0)

Geen reacties gevonden.