HomeVerschil tussen een normaal stuurventiel en een proportioneel stuurventiel
Verschil tussen een normaal stuurventiel en een proportioneel stuurventiel
Welkom bij Hydrauliek24. Dit is de tekstuele uitleg van onze Youtube video over de stuurventielen. Mijn naam is Niek en vandaag ga ik uitleg geven over het verschil tussen een ‘normaal’ stuurventiel en een hydraulisch proportioneel stuurventiel. Vandaag beginnen we met het normale stuurventiel, ook wel zwart-wit ventiel genoemd. Dit ventiel is te verkrijgen in verschillende plunjers en meerdere secties. Van 1 t/m 10 secties bijvoorbeeld. Wanneer er geen functie wordt bediend zijn de pers en de retour verbonden. Dat wil dus zeggen wanneer er geen functie is dan stroomt het olie drukloos door het ventielenblok terug naar de tank. De letter ‘P’ staat voor de persaansluiting en de letter ‘T’ staat voor de tankaansluiting.
Wanneer je een functie inschakelt wordt alle olie naar deze betreffende functie gestuurd. Dus alle olie die op de pers komt gaat dan ook naar de A of de B poort. De maximale aantal liters staat vaak weergeven bij het ventiel zelf. Dat betekent dus de maximale liters dat door het ventiel mag stromen. Op het moment dat je een functie inschakelt zal het alle olie die op de pers staat naar je A of je B poort geleid worden. Meerdere functie tegelijkertijd bedienen is ook mogelijk alleen zal de olie dan de weg van de minste weerstand kiezen. Met een normaal stuurventiel is het niet mogelijk om te regelen hoeveel olie er naar de functie heen moet. Dit is alleen te regelen wanneer de pompvolume precies overeenkomt met de volume die gebruikt alsof je achter de functie een smoring plaatst. De overtollige olie die je niet via de A of de B poort kan kwijtraken wordt door het overdrukventiel afgestort. Hierdoor ontstaat veel warmte en zal de olie sneller opwarmen.
Een normaal stuurventiel is vele malen goedkoper dan een proportioneel stuurventiel en dat komt door de eenvoudige bouw. Het grote verschil bij een proportioneel stuurventiel is dat de pers altijd gesloten is wanneer er geen functie bediend wordt. Een proportioneel stuurventiel is ook te verkrijgen in verschillende plunjers. Alleen het verschil is dat je bij een proportioneel stuurventiel kan je ook voor de liters kiezen. Dit kan variëren tussen de 5 en 130 liter. Dat betekend dus als ik een 5 liter plunjer plaats dat kan deze sectie ook 5 liter maximaal doorlaten. Bij meerdere gebruikers kan je elke sectie apart afstellen op de juiste olieflow (olie stroming). Bij een vaste cc pomp zal er een compensator aanwezig zijn welke de olie naar de tank wordt toegeleid. Dit gebeurd ongeveer op 10 bar. Als bij de werkpoorten de druk hoger wordt zal de compensator op ongeveer 10 bar de olie afstorten naar de tank.
Op deze manier krijg je dus de benodigde olie naar de functie en wordt de overtollige olie netjes afgestort naar de tank. Hierbij ontstaat veel minder warmte dan bij een normaal stuurventiel. De proportionele stuurventielen kan je gebruiken voor een vaste pomp en een variabele pomp. Bij een vaste pomp maken we gebruik van een compensator die er ingebouwd is. En wanneer we gebruik maken van een variabele pomp dan maken we gebruik van een LS leiding. Dze LS leiding is eigenlijk je drukleiding (of stuurleiding) naar de pomp toe. Deze leiding wordt ook wel de snuffel leiding genoemd. De pomp zelf werkt nu als compensator. Dus wanneer er geen olie gevraagd wordt zal de pomp op LS druk (wat op de pomp ingesteld is) de olie naar 0 doen. Er zal dus geen olie stroming zijn. Op deze manier zal de pomp nooit meer dan 20 bar verspillen. Op het moment dat er geen vraag is wekt de pomp maximaal 20 bar op. Hoe hoger deze waarde hoe stabieler het systeem werkt en hoe minder schommelingen optreden in het systeem.
Wanneer er op de A en B poorten geen druk staat zal er geen druk door worden gegeven naar de pomp via de LS leiding. Hierdoor zal de pomp de spiegelplaat naar 0 liter heen leiden en heb je geen olie stroming. Het grote voordeel van een proportioneel stuurventiel is dat je een olie stroming traploos heel mooi kunt regelen. Door de regelingen zal bij de traploze aansturing weinig warmte verloren gaan. Hierdoor heb je geen invloed dat als er op 1 sectie meer druk staat dan een andere sectie dan de olie stroming hoger wordt. Wanneer je een werkpoort activeert zal de compensator of de pomp geleidelijk meer olie geven en krijg je altijd de olieflow die gewenst is. Deze klep is in verschillende uitvoeringen te verkrijgen en kunnen we uitbreiden tot 10 kleppen. We kunnen er ook een elektrische besturing opzetten of een handbesturing. Zelfs een hydraulische sturing kan erop. Ze kunnen ook worden geleverd met LS regeling per sectie, dan kan je dus de maximale druk instellen per A of B poort. Of we kunnen er zelfs nog shock valves in plaatsen die bijvoorbeeld bij het rijden de schokken van de hoge piekdruk kan wegnemen. Zo kunnen we dit blok helemaal aanpassen en uitbreiden naar de wensen van de klant. Als u vragen heeft neem dan contact op met onze specialisten.
Bedankt voor het kijken. Ik hoop dat ik duidelijk ben geweest. Laat vragen achter in de comments en tot de volgende keer!
Handige links:
- Ga hier naar de stuurventielen categorie en bekijk alle stuurventielen in onze webshop
- Bekijk hier de handige youtube video met de uitleg door onze product specialist