Door de jaren heen hebben we bij Hydrauliek24.nlal verschillende producten van roestvrij staal (RVS) in ons ruime assortiment opgenomen. Onlangs zijn we begonnen met het uitbreiden van deze producten en dan met name op het gebied van hydraulische koppelingen en adapters. In dit blogartikel gaan we in op de verschillen en de voor- en nadelen van ‘gewoon’ staal en rvs staal.
Ontdekking
Harry Brearley ontdekte in 1912, tijdens onderzoek naar een corrosiebestendige legering voor geweerlopen, een martensitische roestvrij stalen legering. Na het doorontwikkelen van verder onderzoek werd de officiële ontdekking twee jaar later aangekondigd in een krantenartikel van The New York Times.
Het revolutionaire metaal werd later op de markt gebracht onder het merk Staybrite en werd in 1929 gebruikt voor de nieuwe ingang van het beroemde Savoy hotel in Londen. Brearley vroeg in 1915 een patent aan in Amerika op roestvrij staal maar kwam erachter dat dit al was aangevraagd in 1912 door Elwood Haynes. Deze twee mannen besloten hun krachten te bundelen en richten zodoende met de hulp van een aantal investeerders de American Stainless Steel Corporation op.
Verschil tussen roestvrij staal en staal
Voordat we de voor- en nadelen gaan bespreken is het handig om eerst de verschillen tussen beide materialen toe te lichten. Staal is een materiaal dat onder andere ijzer en koolstof bevat. Roestvrij staal wordt gemaakt met minimaal 10,5% chroom en maximaal 1,2% koolstof waardoor het staal roestvrij wordt.
RVS koppelingen, ook wel roestvaste koppelingen genoemd, zijn corrosiebestendiger dan staal. Bij deze RVS hydraulische koppelingen en RVS producten in het algemeen ontstaat er een laag roest op de buitenkant die het onderliggende materiaal beschermt. Een product van ‘gewoon’ staal heeft deze laag niet. Over het algemeen zijn de verschillen via een aantal belangrijke hoofdwaarden van deze producten te onderscheiden. Hieronder vallen bijvoorbeeld de sterkte, ductiliteit, hardheid en uiteraard het belangrijkste; de kosten.
PRE-waarde
De PRE-waarde bij roestvrij staal is een indicatie factor om het RVS materiaal te kunnen beoordelen op de kwaliteit. Er zijn namelijk verschillende soorten RVS. PRE staat voor Pitting Resistance Equivalent. Een simpele stelregel die we kunnen hanteren voor deze waarde is: hoe hoger de PRE-waarde hoe beter het staal bestand is tegen corrosie.
Er zijn meer dan 150 soorten roestvrij staal maar twee veelvoorkomende PRE-waardes zijn AISI 304 en AISI 316. AISI is de Amerikaanse normering. Deze waarde bevat 16% chroom, 10% nikkel en 2% molybdeen. Bij Hydrauliek24.nl bieden wij vooral koppelingen en adapters aan van de waarde 316. Dit heeft ermee te maken dat deze waarde zowel geschikt is voor de buitenlucht als voor binnenshuis.
Voor- en nadelen RVS
Zoals hierboven beschreven kunnen we beide materialen onderscheiden door een aantal duidelijke verschillen. RVS is sterker en kan een hogere temperatuur aan dan staal. Het is uiteraard roest en kalk bestendig en milieuvriendelijker dan gewoon staal.
Uiteraard zijn er ook nadelen bij RVS. De hogere (maar betaalbare) prijzen zijn daar een voorbeeld van. Naast de hoge kosten is het ook moeilijk om te lassen met roestvrij staal vanwege de snelle dissipatie van hitte. Over het algemeen heeft roestvrij staal een temperatuurbestendigheid tot wel 650 graden celsius.
De belangrijkste voor- en nadelen van roestvrij staal op een rijtje:
Staal is magnetisch en roestvrij staal is (over het algemeen) niet-magnetisch dankzij de toevoeging van nikkel. Er bestaan echter een aantal soorten RVS die wel magnetisch kunnen zijn.
Roestvrij staal is duurder dan ‘gewoon’ staal.
Roestvrij staal is niet corrosief en milieuvriendelijk(er). Staal is zeer gevoelig voor vlekken en roestvorming en daardoor minder vriendelijk voor de aarde.
Roestvrij staal is geschikt om te lassen maar dit kan lastiger zijn dan het lassen van 'gewoon' staal.
Welke soort staal de voorkeur krijgt hangt uiteindelijk af van welke kenmerken voor de consument de prioriteit hebben. In een aantal sectoren hebben RVS koppelingen altijd de voorkeur boven gewone koppelingen. Hierbij moeten we denken aan de voedingsindustrie en aan offshore en maritieme toepassingen. Bij Hydrauliek24 is het mogelijk om beide soorten aan te schaffen. Heeft u nog vragen over onze hydraulische RVS koppelingen? Neem dan direct contact op met onze experts!